poniedziałek, 7 listopada 2011

Ogórki konserwowe wg babci Różyczki

Składniki

• ogórki ilość dowolna

Zalewa
• 1 szklanka octu 10%
• 5 szklanek wody
• 1 płaska łyżka soli
• 5 czubatych łyżek cukru (można dodać więcej cukru, wg uznania)

Dodatki
• gorczyca
• ziele angielskie
• kwiat kopru z nasionami
• pieprz w ziarnach
• korzeń chrzanu
• czosnek
• liście laurowe



Przygotowanie

Ogórki zalać bardzo zimną wodą, pozostawić na 30 min. Słoiki umyć, wyparzyć, odstawić do góry dnem. Na dno słoików ułożyć koper, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, kawałek oskrobanego korzenia chrzanu, liść laurowy, 2 łyżeczki gorczycy, po 2 pokrojone ząbki czosnku. Umyte osączone ogórki ułożyć w słoiku, zalać letnią zalewą. Pasteryzować 4 min od zagotowania, wyjąć gorące, ustawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem, odstawić do wystygnięcia.

Polecam ogóreczki mojej babci, są chrupiące i bardzo smaczne.
Jeżeli lubimy bardziej słodkie, możemy wsypać 7 czubatych łyżek cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz