wtorek, 15 listopada 2011

Surówka z jarmużu z sokiem z żurawin lub porzeczek

Składniki

40 dag liści jarmużu,
1 jajo na twardo,
20 dag żurawin lub porzeczek,
4 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku "

sól,

pieprz,

cukier





Przygotowanie

Żurawiny lub porzeczki umyć.
Z połowy owoców wycisnąć sok.
Wyciśnię­ty sok zmieszać z oliwą, dodać roztarty z solą czosnek, przyprawić pieprzem i cukrem.
Jarmuż umyć, odciąć ogonki liściowe, wykrajać gruby nerw ze środka liści.
Przygotowane liście pokrajać w bardzo, cienki makaronik.
W miarę krojenia łączyć z sosem.
Wymieszać z pozostawionymi całymi owocami, przyprawić i wyłożyć na salaterkę, posypać posiekanym jajem na twardo.

Podawać do po­traw mięsnych i rybnych.
(Kuchnia Polska - Sałatki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz