wtorek, 29 listopada 2011

Marmolada dyniowa pychotka

Składniki

2 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni
1 kg cukru
2 op. cukru waniliowego (16g)
pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok wyciśnięty z cytryny







Przygotowanie

Na dno garnka wlewamy około 3 łyżki wody, wkładamy pokrojoną dynię. Dusimy około godziny na malutkim ogniu co jakiś czas mieszając, po czym miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, gotujemy dalej na małym ogniu często mieszając. Gdy marmolada ma juz właściwą konsystencję (gęstej śmietany) wkładamy do wyparzonych i suchych małych słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia.

 
Marmolada jest słodziutka, ma waniliowy smak, polecam do naleśników np. w duecie z serkiem waniliowym, do gofrów itd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz