środa, 30 listopada 2011

Kurczak po marokańsku wg Powsinogi

Składniki

6 podwójnych udek z kurczaka (tzw. pałka plus udko) - mogą być też piersi
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
spora łyżeczka mielonej kurkumy
spora łyżeczka mielonego imbiru
spora łyżeczka mielonej kolendry
majeranek
ostra papryka
pieprz
sól
100g suchej ciecierzycy (ciciorki) lub mała puszka ciecierzycy w zalewie
150 g całych migdałów
4 łyżki oliwy
kilka kropel soku z cytryny

dodatkowo:
kuskus





Przygotowanie

Przepis na 3 osoby:

0. Jeśli dysponujemy suchą ciecierzycą namaczamy ją dzień wcześniej w chłodnej wodzie, po 12 h gotujemy przez 1,5-2 godziny, na koniec gotowania soląc.
1. Udka obieramy ze skóry, porcjujemy (pałkę oddzielamy od udka), solimy, posypujemy pieprzem i majerankiem. Odtstawiamy na pół godziny.
2. Cebulę i czosnek drobno kroimy.
3. Do podgrzanej w dużej głębokiej patelni (lub rondlu) oliwy wsypujemy kolendrę, imbir, kurkumę, dużą szczyptę ostrej papryki, chwilę przesmażamy - dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem.
4. Gdy cebula się zeszkli, zalewamy całość 2 małymi szklankami wody, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Dodajemy do całości cząstki kurczaka i dusimy około pół godziny.
6. Migdały zalewamy wrzątkiem na około 30 minut - po tym czasie łatwo obierzemy je ze skórki.
7. Po 30 minutach duszenia, do kurczaka dodajemy ciecierzycę - na kolejne 30 minut duszenia.
8. Pod koniec przygotowywania potrawy dodajemy do całości migdały.
9. Potrawę doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Kurczaka podajemy z kuskusem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz