niedziela, 20 listopada 2011

Cafe Borgia

Składniki

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 - 100 g gorzkiej czekolady
350 ml słodkiej śmietany 36% (można zastąpić mlekiem)
150 ml słodkiej śmietany 36%
16 g cukru waniliowego
odrobina gorzkiego kakao do posypania



Przygotowanie

350 ml śmietany lub mleka wlać do garnka, dodać pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wsypać kawę i chwilę jeszcze gotować, żeby się dokładnie rozpuściła. 150 ml śmietany ubić z cukrem waniliowym. Przełożyć do szprycy do dekoracji ciasta. Do szklanek wlać czekoladową kawę, na wierzch wycisnąć śmietanę kremówkę i posypać odrobiną kakao.



Porada
Gdy ktoś bardzo lubi czekoladę, zamiast jednej tablczki może dodać dwie. Jednak kawa jest wtedy bardzo słodka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz