środa, 30 listopada 2011

Makaron zapiekany z twarogiem

Składniki

250 gram makaronu wstążki
4 jajka
135 gram cukru pudru (w przepisie oryginalnym było 155 gram)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z całej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
500 gram półtłustego twarogu
250 gram tłustej śmietany 18%
125 ml (pół szklanki) mleka
50 gram rodzynek
czubata łyżeczka cynamonu
łyżka oleju




Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać na sicie zimną wodą, żeby się nie posklejał.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Średniej wielkości formę do pieczenia albo spore naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Ubić całe jajka z cukrem aż zrobią się puszyste (około 5 minut), dodać esencję waniliową, skórkę i sok z cytryny, a następnie pokruszony ser, śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli nie uda się Wam tego dokonać za pomocą miksera i zostaną grudki twarogu, przelejcie masę do specjalnego naczynia do miksowania koktajli nakładanego na mikser, powinno pomóc.
Teraz wystarczy wymieszać wszystko z makaronem i rodzynkami i przelać do natłuszczonej formy. Wierzch zapiekanki posypujemy równomiernie cynamonem i wstawiamy ją do gorącego piekarnika bez przykrycia.
Czas pieczenia wynosi 50-60 minut, aż zapiekanka stwardnieje z wierzchu i przyrumieni się.
Jest doskonała na gorąco albo podawana w temperaturze pokojowej.

Przepis pochodzi z książki Lee Gold Żydowskie gotowanie

Ten makaron jest fantastyczny, pięknie pachnie podczas pieczenia i może być podawany zarówno na słodki obiad, jak i na deser. Nie zapomnijcie o żadnym ze składników, szczególnie cytryna nadaje zapiekance ciekawy smak w połaczeniu z kwaskowatymi rodzynkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz