sobota, 26 listopada 2011

Fasolkaa po Bretońsku

Składniki

pół kilo fasoli ,,Jaś,,
pół kilo boczku
2 laski dobrej kiełbasy (np. torunska, podkarpacka)
słoiczek przecieru pomidorowego
przyprawa do fasoli
2 łyżki wegety






zasmażka:

1 cebula
2 łyzki margaryny
6 łyżek mąki



Przygotowanie

Fasole moczyć przez noc



Po tym czasie fasole gotować w dużym garnku. Boczek pokroić w kostke, kiełbase w talarki



Kiedy fasola zacznie robić się miękka dodać boczek i nadal gotować. Gdy boczek zmięknie wrzucić kiełbase i przecier pomidorowy.Wszystko gotowac na małym ogniu. Wsypać całe opakowanie  przyprawy do dań z fasoli ( jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw , wsypać pół opakowania) .Dodać wegete. Doprawic do smaku wg. upodobań.




Na margarynie podsmażyć pokrojoną w kosteczke cebule, dodać mąke i zrumienić. Fasolke zagęścić zasmażką.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz