środa, 23 listopada 2011

Schab pieczony faszerowany figami

Składniki


1kg Wieprzowiny - schab bez kości
150 g Figi suszone
120 g Miód pszczeli
120 g Wino czerwone wytrawne
2 kawałki kory cynamonu,
2 gwiazdki anyżu,
3 goździki,
2 małe papryczki chili,
2 listki laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego


Przepis na 10 porcji,
1 porcja: 220kcal






Przygotowanie

Przez środek schabu wydrążamy otwór (np. Długim wąskim nożem), który faszerujemy figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę.
W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, papryczki chili, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę odparowujemy i obsmażamy w tym lekko schab.
Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu dodajemy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140stopni i pieczemy około 50-60minut, co jakiś czas polewając sosem.
Mięso można podawać na ciepło i zimno.

Wczoraj miałam okazję spróbować tego schabu zrobionego przez kolegę..i ugięły mi się kolana!!
Podał mi on stronę z której pobrał przepis - http://www.mojdietetyk.pl/cos_pysznego_zdrowego/schab-pieczony-faszerowany-figami.html
Sama jeszcze go nie robiłam ale na 100% zrobię na sylwestra! COŚ WSPANIAŁEGO!!
Zdjęcia pobrane z oryginalnej strony, ale jak zrobię sama to podmienię
Goraco polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz