piątek, 4 listopada 2011

Masy do przelozenia piernikow

Składniki

porcje na sredniej wielkosci keksowke

masa 1:

2 szklanki mleka
4 lyzki kaszy manny
30 dag cukru pudru
25 dag masla
20 dag dzemu z czarnej porzeczki


masa 2:

20 dag miodu
30 dag cukru pudru
sok z 2 pomaranczy i cytryn
3 tabliczki startej czekolady
20 dag mielonych orzechow i migdalow
1 kieliszek rumu (wersja dla doroslych)



Przygotowanie

masa 1:

W rondelku zagotowac mleko, wtedy wsypac kasze manne i cukier i razem ugotowac. Masa powinna zgestniec. Nastepnie mase studzimy.
Miekkie maslo utrzec na puszysta mase, ciagle mieszajac dodawac po lyzce kaszy manny (mozna dodac kilka kropel aromatu waniliowego).
Placki smarowac na przemian najpierw dzemem a potem kremem z kaszy.


masa 2:

Miod zagotowac z cukrem pudrem, dodac wycisniety sok z pomaranczy i cytryn, 3 tabliczki startej czekolady oraz mielone orzechy i migdaly. Podgrzewac, mieszajac, az powstanie gesta masa. Na koniec dodac kieliszek rumu. Jeszcze ciepla masa przekladac piernik.




Przepisy zaczerpniete z 12 numeru miesiecznika "Swiat kobiety" a moim zdaniem bardzo ciekawe wiec chcialam sie z wami podzielic.

Mase 2 podala (w tej gazecie) pani Bozena Sikon, szefowa Pracowni Cukierniczej hotelu Jan III Sobieski w  Warszawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz