poniedziałek, 21 listopada 2011

Mój bigosik

Składniki

1 kg kapusty kiszonej
1 kg wołowiny
suszone grzyby
smalec
pieprz w ziarnach
ziele angielskie
liśc laurowy
majeranek i kminek
ewentualnie sól





Przygotowanie

Kapustę kiszoną pokroic i wraz z sokiem włożyc do garnka. Dorzucic kilka suszonych grzybków, ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz liśc laurowy. Można dorzucic trochę majeranku i kminku. Całośc zagotowac. W międzyczasie pokroic wołowinę w kostkę i podsmażyc na smalcu. Dobrze by było, gdyby częsc wołowiny była z tłuszczykiem. Jeśli nie, częśc mięsa można zastąpic słoniną lub boczkiem (surowym, nie wędzonym). Oczywiście słoniny i boczku nie podsmażamy na smalcu, tylko we własnym tłuszczu. Podsmażone mięso, wraz z wytopionym tłuszczem dorzucic do kapusty i gotowac na wolnym ogniu kilka godzin, aż mięso będzie się rozpadało. Można taki bigos przez kilka dni, na przemian, zamrażac i gotowac, ale po jednokrotnym gotowaniu także jest pyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz