piątek, 4 listopada 2011

Śledzie w zalewie octowej

Składniki

4-5 płatów śledzi solonych tzw. Matiasów
4-5 dużych cebul
1 marchewka

Zalewa :
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10 %
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
3 ziela angielskie
2 liście laurowe

*1 szklanka = 250 ml






Przygotowanie

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy, przekrawamy na połówki i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki.

Z podanych składników gotujemy zalewę, do której wrzucamy marchewkę i pokrojoną cebulę. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie odstawiamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (można garnek wstawić do miski z zimną wodą, aby zalewa szybciej przestygła). 

Do zimnej zalewy wkładamy pokrojone śledzie i wstawiamy na noc do lodówki. 
Śledzie podajemy z cebulką i kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz