poniedziałek, 21 listopada 2011

filet z indyka nadziewany wątróbką

Składniki

50dag indyka, 20 dag wątróbki,duze winne jabłko, średnia cebula, pieprz, sól, 2 łyżki byułki tartej, jajko, natka pietruszki, tłuszcz do samżenia, mleko do moczenia wątóbki



Przygotowanie

filet z indyka oczyścić z błon, itp rozbić (najlepiej przez folię) na jaknajwiększy płat, oprószyć sola i pieprzem z jednej strony. Wątróbke namoczyć w mleku a nastepnie zmiksować na papkę, wymieszać z jajem, ułką tartą, jabłkiem obranym i pokrojonym w kostkę, cebula startą na tarce o grubych oczkach, drobno posiekana natka pietruszki.Frasz rozsmarować na indyku, ciasno zwinąc.Mozna owinąc nicią bawełniana żeby sie nei rozwijał lub spiąć wykałaczkami. Usmażyć na złoto na patelni , podlać woda do 1/2 wysokosci rolady i dusić ok 20 minut. Podawać można na zimno do kanpek, lub na ciepło np z jabłkami marynowanymi i ryzem na sypko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz