sobota, 18 lutego 2012

Zupa marchwiowo-soczewicowa

Składniki

Na 4 porcje:


2 łyżki oliwy
1 cebula, pokrojone
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
375 gr marchwi, pokrojona
400 g (1 puszka) soczewicy, odsączona
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka zmielonego kminu
1 łyżka posiekanego tymianku
1 l wywaru warzywnego
400 g (1 puszka) posiekanych pomidorów
2 łyżeczki soku z cytryny




Przygotowanie

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, czosnek i marchew, warzywa smażyć przez 10 minut. Następnie dodać odsączoną soczewicę, kolendrę, kmin i tymianek, przesmażyć razem przez 1 minutę. Wlać wywar warzywny, dodać pomidory i sok z cytryny. Zakryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.

Gotową zupę zmiksować na gładką masę.



Przepis pochodzi z książki 200 one pot meals, autorstwa Joanny Farrow.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz