niedziela, 5 lutego 2012

Ciasteczka smażone

Składniki

* 350 g mąki pszennej
* 50 g cukru pudru
* 50 g masła
* 2 jajka
* 2 żółtka
* 2 łyżki śmietany 18%
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* oliwa do smażenia




Przygotowanie

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, włożyć masło i posiekać nożem, aby połączyło się z mąką.
Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć. Nie przerywając ucierania, dodać śmietanę, a następnie po trochu mąkę.Kiedy ciasto zrobi się gęste, wyjąć na stolnicę i zagnieść, dodając resztę mąki jeżeli wszystka nie została zużyta w czasie ucierania, dokładnie zagnieść. Jeżeli będzie zbyt kleiste, można dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki. Ciasto ma być dość miękkie, ale powinno ładnie odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schować na ok. 45 min do lodówki.
Schłodzone ciasto dość cienko (ok.2mm) porcjami rozwałkowywać podsypując mąką, tyle aby się nie kleiło, nie za dużo i przy pomocy foremek wykrawać ciasteczka Do garnka o szerokim dnie wlać oliwę (głębokość ok.2 cm), rozgrzać (sprawdzić przy pomocy kawałka ciasta), wrzucać ciasteczka porcjami (ciasteczka nie rosną na boki) i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz