piątek, 3 lutego 2012

Drożdżowa babka z rodzynkami

Składniki

- 3 szkalanki mąki
- 4 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy- 3 jajka
- 1/2 kostki masła (może być roślinne)
- pół szklanki rodzynek
- tłuszcz do wysmarowania blachy





Przygotowanie

W ciepłym mleku z dodatkiem łyzeczki cukru pudru i łyzki mąki rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.Wyrośnięte drożdże miksujemy z miękkim masłem, cukram pudrem,jajkami, cukrem wanikiowym, mąką.(nie dłużej niż 7 min.)Ciasto powinno być lśniące i odstawać od boków naczynia.Dodajemy wcześniej opłukane i odsączone rodzynki, łączymy z ciastem, całość przeładamy do wysmarowanej tłuszczem formy( średniej wielkości, najlepiej podłużnej)przykrywamy sciereczka, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika.Pieczemy w temp.180 stopni
przez ok.50 - 60 min.(czas pieczeni zależy od wysokości ciasta może być dłuższy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz