sobota, 11 lutego 2012

Szynka pieczona w żurawinie wg M&Ł

Składniki




1 kg szynki wieprzowej
garść suszonej żurawiny
2 cebule
kostka rosołowa
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka i ostra




Przygotowanie

w szynce robimy dziurki i wkładamy tam połowę żurawiny przygotowujemy zalewę: do szklanki wlewamy 5 łyżek oleju, dosypujemy do tego sol, pieprz, czosnek, papryki zalewamy zalewą mięso i wstawiamy na jakiś czas do lodówki aby przeszło wstawiamy mięso do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180oC cebulę kroimy w piórka i mieszamy z reszta żurawiny w szklance rozrabiamy z gorącą wodą kostkę rosołową i dosypujemy czosnek i majeranek, po ok. 40 min zalewamy mięso i dodajemy cebulę z zurawiną pieczemy jeszcze ok 30 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz