wtorek, 7 lutego 2012

Ryż a la Paella

Składniki

- 40 dag ryżu
- niecały 1 l bulionu rozpuszczonego ze szczyptą szafranu
- 4 udka z kurczaka
- 40 dag krewetek
- 25 dag wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3/4 szklanki groszku (z puszki- odsączony i opłukany z zalewy lub rozmrozony)
- 3 łyżki tertego parmezanu
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia



Przygotowanie

1. Kurczaka nacieramy solą i papryką. Podsmażamy na dużym ognniu, na 1-2 łyzkach oleju. Zdejmujemy z patelni.
2. Na tej samej patelni dodajemy oleju i szklimy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy krewetki i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek- smażymy aż tłuszcz się wytopi.
3. Następnie dodajemy ryż i smażymy 5 minut aż stanie szklisty. Wlewamy bulion i dodajemy kurczaka oraz groszek- jeżeli jest romrożony. Dusimy ok. 20 minut. Jeżeli uzywamy groszku z puszki dodajemy go na 10 minut przed końcem duszenia.
4. Dusimy aż ryż i reszta skąłdników będzie miękka a woda całkiem odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i paryką.

S M A C Z N E G O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz