niedziela, 12 lutego 2012

Kurczak pod Pierzynką Mrruczki

Składniki

Po filecie na stołownika - zatem np 4 na 4 osoby.
3-4 srednie czerwone cebule
4-5 łyżek cukru
sól pieprz
ryż (najlepiej jasminowy - ten aromat!!)



Przygotowanie

Bierzemy filety, opłukujemy i rozbijamy jak najcieniej - uważając żeby nie rozerwać mięsa. Lekko prószymy solą i pieprzem. Bierzemy rondelek i na dno nalewamy trochę wody. Wkładamy filety i przykrywamy - niech się duszą.
W tym czasie nastwiamy wodę na ryż i gotujemy do sypkosci.
Teraz wykonujemy "kołderkę"  - obieramy cebule i kroimy w cienkie piórka.
W rondelku rozpuszczamy cukier na karmel - nie próbujemy - wrzący karmel poparzy wam język, tak jak kiedys mi. Wrzucamy cebulowe piórka i dusimy do miękkosci. Jeżeli mamy za mało karmelu, dodajmy cukru.
Kiedy cebula jest już miękka, wyjmujemy uduszone filety. Układamy na talerzu, przykrywamy pierzynką a obok dajemy kopkę ryżu. I viola!!
:) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz