poniedziałek, 6 lutego 2012

Placek z limetkami i pistacjami

Składniki

4 limetki,
500 g masła,
400 g cukru,
2 op. cukru waniliowego,
6 jaj,
700 g mąki,
2 op. proszku do pieczenia,
120 ml mleka,
100 g kandyzowanej skórki z cytryny,
25 g posiekanych pistacji,   
125 ml soku z limetek,
150 g cukru pudru



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Limetki sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.  Masło roztopić, przestudzić, ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać jaja, stale ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, potem dodać mleko i kandyzowaną skórkę. Ciasto wyłożyć na blachę i rozsmarować. Na cieście ułożyć plastry limetek i posypać pistacjami. Placek piec ok. 30 minut. Sok z limetek utrzeć ze 100 g cukru pudru na gładki lukier, posmarować gorący placek. Przed podaniem ciasto posypać resztą cukru pudru.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz