poniedziałek, 27 lutego 2012

Miodownik "Gdański" świąteczny

Składniki

na ciasto:
1/2 kg miodu,
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny albo masła,
5 jaj,
1/2 kg mąki,
2 łyżeczki sody
krem
1 kostka masła,
1/2 litra mleka,
budyń wiśniowy albo malinowy,
do nasączenia:
mocny napar kawy naturalnej
i
czekolada gorzka - na polewę, chyba że macie własny wypróbowany przepis na polewę,
migdały sparzone wrzątkiem i obrane



Przygotowanie

1. w garnku rozpuścić miód, do gorącego dać margarynę i cukier, mieszając zagotować i wyłączyć,
2. do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku i po trochu mąki z sodą.(pierwotnie kręciło się pałką aktualnie mikserem- masa będzie bardzo gęsta)
3. garnek z masą przykryć i odstawic w chłodne miejsce na tydzień
4. po tygodniu ciasto przełożyć do okrągłej dużej tortownicy(przepis pierwotnie był na prodiż) i piec w 180-190 stopniach, ponad godzinę ale sprawdzac patyczkiem. Jak będzie miał za gorąco to z wierzchu się spali a w środku będzie surowy
5. po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na tyle krążków na ile się uda, krążek dolny zostawić na górę - bo najrówniejszy
6. krążki ciasta nasączać mocnym naparem z kawy i przekładać kremem sporządzonym z masła i budyniu,( masło w makutrze rozetrzeć pałką i stopniowo dodawać ugotowany i wystudzony budyń )
7. ostatni krążek również nasączyć, rozsmarować na nim polewę (ostatnio daję czekoladę rozpuszczoną na parze) i poukładać migdały.

przepis rodzinny od zawsze, a że od zawsze mieszkamy w Gdańsku stąd nazwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz