niedziela, 26 lutego 2012

Kurczak o indyjskiej nucie w sosie curry kasiuli

Składniki

 



1 podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
vegeta


2 duże cebule
1 duża czerwona papryka


 1/4 łyżeczki nasion kozieradki
ok. 6 listków curry
½  łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka chili
½  łyżeczka mielonych nasion kminku
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonego cynamonu

 



400 ml bulionu (400 ml wody +1 kostka rosołowa)
1 szklanka śmietany 36 %
olej do smażenia





Przygotowanie

 

Piersi kroimy w większą kostkę, posypujemy posiekanym czosnkiem, papryką i vegetą. Na oleju podsmażamy kozieradkę i listki curry. Po ok. 2 min dodajemy pocięte w pióra cebule i przyprawy: imbir, kurkumę, chili, kminek, kardamon i cynamon. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy, by przyprawy pokryły mięsko.  Smażymy, gdy kurczak nam się zrumieni dodajemy paprykę pociętą w paski. Smażymy jeszcze chwilę. 

Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 min.

Dodajemy śmietanę. Podgrzewamy, aż cała potrawa zgęstnieje.

 Podawać z chlebem naan lub z ryżem.

Pyszna potrawa o intensywnym aromatycznym smaku i zapachu z lekką nutą słodyczy!

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz