sobota, 11 lutego 2012

Niezawodny przepis na naleśniki

Składniki

Na 16 sztuk:



szklanka mąki,
2-4 jajka,
2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszane pół na pół lub częściowo zastąpione gazowaną wodą mineralną, piwem, śmietaną),
szczypta soli,
ok. 2 łyżek cukru (na naleśniki ze słodkim farszem),
łyżka oleju.




Przygotowanie

Jajka posolić.
Wymieszać z płynem.
Cały czas mieszając, dodawać stopniowo mąkę.
Gdy ciasto będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany, odstawić na 30 minut.

Patelnię rozgrzać, posmarować cieniutko olejem.
Wlać łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej jej powierzchni.

Gdy powierzchnia naleśnika będzie sucha, odwrócić go na drugą stronę i dosmażyć.Do ciasta dodać olej.
Następne naleśniki smażyć bez natłuszczenia patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz