niedziela, 5 lutego 2012

Grzebyki krucho-drożdżowe

Składniki

Grzebyki krucho-drożdżowe

0,5kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
5 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
cukier waniliowy

powidło śliwkowe






Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, śmietaną i 1-2 łyżkami cukru. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę, 2 jajka, cukier waniliowy. Posiekać nożem. Wlać rozrobione drożdże i zarobić ciasto. Wałkować cienkie placki, podsypując mąką. Każdy brzeg placka smarować wzdłuż powidłem śliwkowym i zwinąć dwukrotnie. Rulonik odciąć od pozostałego ciasta, dzielić na długość 6-7cm i ponacinać z jednej strony. Grzebyki układać na blasze i piec na złoty kolor - temperatura 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz