sobota, 4 lutego 2012

Babka makowa by donia

Składniki

Składniki:
½ kostki masła lub margaryny,
8 łyżek cukru pudru,
jajko,
żółtko,
szklanka mąki,
2 – 4 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
3 łyżki maku,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
aromat migdałowy,
lukier.



Przygotowanie

Masło, cukier puder, jajko i żółtko zmiksować. Dodać mąkę, aromat, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak. Składniki wymieszać. Małą foremkę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasta wlewać na przemian do formy. Piec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić i wyjąć z formy. Babkę polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz