poniedziałek, 6 lutego 2012

Spieszący się kurczak Mrruczki

Składniki

1 kg piersi z kurczaka (ew. z indyka) pokrojone w grubsze kawałki
350 g moreli z puszki
125 ml wytrawnego białego wina (ew. można zastąpić wodą)
1 opakowanie zupy cebulowej albo grzybowej w proszku
sól i pieprz



Przygotowanie

1. Wlożyć kawałki kurczaka do rondla z pokrywką.

2. Ułożyć na wierzchu morele, polać syropem oraz winem/wodą.

3. Oprószyć zupą, solą i pieprzem. Odstawić na mniej więcej 15 minut.

4. Piec (w rondelku lub brytfannie) przez godzinę w 190 stopniach. W trakcie można od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika i jeśli podsycha - podlać winem/wodą.

Można podawać z chlebem lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz