poniedziałek, 6 lutego 2012

Oponki wg Haliny

Składniki

1/2 kg twarogu 1/2 kg mąki pszennej 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki sody 4 jajka 1 łyżeczka octu lub spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania



Przygotowanie

Ser dobrze rozgnieść widelcem lub przekręcić przez maszynkę.Dodać do sera resztę składników i dobrze zarobić na jednolite ciasto.Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy, na grubość 1 cm. Szklanką wycinać kółka, a następnie w tych kółkach wycinać kółka kieliszkiem.Tak wycięte kółka smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju−na złoty kolor.
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Kółeczka które powstaną po wycięciu oponek też można upiec i wyjdą mini pączki.

  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz