środa, 8 lutego 2012

Cielęcina w musztardzie

Składniki

75 dag cielęciny na pieczeń
1,5 łyżki ostrej musztardy
1/4 l śmietanki
pieprz, sól
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka masła
folia do pieczenia



Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 185 °C. Umyte i osuszone mięso posmarować musztardą, posolić i popieprzyć. Folię lekko nasmarować masłem, owinąć mięso. Mięso włożyć do brytfanki, dolać dwie łyżeczki wody. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut, często skrapiając wodą. W tym czasie ugotować ziemniaki. Pod koniec pieczenia mięso wyjąć z brytfanki i trzymać je w cieple. Do sosu dodać śmietankę, sól, pieprz i podgrzać (ale nie gotować, bo śmietana się zwarzy) mieszając starannie widelcem, by składniki całkowicie się połączyły.
Podawać z ziemniakami i surówką z porów i jabłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz