czwartek, 17 maja 2012

Zupa po chinsku inaczej

Składniki


1 duza piers z kurczaka
1 cebula
2 marchewki
kilka grzybow chinskich
pedy bambusa
2 łyzki selera marynowanego(moga  byc kielki sojowe)
1 łyzeczka imbiru mielonego
2 zabki czosnku
3 łyzki przecieru pomidorowego
1 marynowana  papryczka chilli
4 lyżki oliwy
4 łyzki sosu  sojowego
1  łyżka octu winnego czerwonego
1 litr rosolu
sól
pieprz



Przygotowanie

Widzialam podobny przepis ale ten sama  osobiscie zmodyfikowalam i  musze przyznac ze  zupka wyszla rewelacja..

Grzyby  zalac wrzatkiem i odstawic.

Piers kurczaka pokroic  w kostkie .Zamarynowac w oliwie, czosnku,imbirze, occie, sosie sojowym i pieprzu(odstawic)

Na patelnie wrzucic cebule pokrojoną w kostkie, marchew w  słupki i drobno posieczona papryczkie  chylli.
Chwile podsmazyc , dodac pedy  bambusa, seler, grzyby pokrojone w paski i  zamarynowanego  kurczaka  z   cala marynata.
 Dolozyc przecier pomidorowy i  ewentualnie doprawic jeszcze pieprzem i sola.  Zalac wszystko rosolem i  godowac okolo 20  minut.

 Mozna zagescic  maką kukurydzianą i podawac  np. z grzankami wlasnej roboty upieczonymi na patelni albo z  swiezym  chlebkiem.

Bardzo polecam dla  zwolennikow chinszczyzny-smacznego!.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz