czwartek, 3 maja 2012

ciasteczka lizaki

Składniki

16 dkg mąki pszennej
7 dkg cukru
7 dkg masła
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia


marmolada
 ok.14 wykałaczek



Przygotowanie

Z mąki, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godz. w lodówce. Następnie rozwałkować na sporej wielkości prostokąt, posmarować marmoladą i ciasno zwinąć w rulon. Kroić na cienkie plasterki (ok 0,5 cm). W każdy plasterek włożyć wykałaczkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane "lizaki". Piec ok.20 min w temper. 180 st.
 
Przepis pochodzi z książki V.Stadler "Dekorowanie ciast"
 Ja zazwyczaj robię z podwójnej porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz