niedziela, 20 maja 2012

Gruszkowa słodkość

Składniki

Biszkopt:


4 jajka


1 szklanka cukru


1/2 szklanki mąki tortowej


1/2 szklanki mąki ziemniaczanej


2 łyżeczki proszku do pieczenia


2 łyżki kawy rozpuszczalnej - sypkiej (nie w granulkach)



Pozostałe:


puszka masy krówkowej - czekoladowej


słoiczek dżemu/konfitury z gruszek


budyń śmietankowy


1/2 szklanki wody


gruszki w syropie


2 kubeczki kremówki


2 śmietan fixy





Przygotowanie

Białka ubić z cukrem następnie dodać żółtka oraz wymieszane sypkie składniki. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystygnięciu przekroić biszkopt na dwie "płaszczyzny".

Spód wysmarować 1/2 puszki masy krówkowej.

Dżem podgrzać, a gdy zacznie się gotować dodać budyń rozpuszcony w 1/2 szkalnki zimnej wody, następnie chwilkę pogotować tak by zgęstniał. Gotową lekko przestudzoną masę wyłożyć na wysmarowany masą spód.

Na to położyć drugi biszkopt i wysmarować go pozostałą masą krówkową. Następnie ułożyć gruszki odsączone wcześniej z syropu (najlepsze są domowej roboty w syropie z kwasku cytrynowego).

Śmietanę ubić z śmietan fixem i wyłożyć na gruszki. Całość można posypać brązowym cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz