czwartek, 17 maja 2012

zupa kukurydziana

Składniki

1 mały por
1 puszka kukurydzy
3/4 litra rosołu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1-2 strączki czerwonej papryczki chili
2 małe pomidory
0,5 szk śmietany
1-2 łyżeczki cukru
sól,pieprz



Przygotowanie

Por pokroić w krążki przeszklić na maśle oprószyć mąką.
Zalać rosołem dodać kukurydzę i gotować ok 10 min.
Chili oczyścić z pestek, drobno pokroić .
Pomidory sparzyć zdjąć skórkę i pokroić w ósemki.
Pomidory i chili dodać do zupy i gotować jeszcze pięć minut.
Zupę zaprawić śmietaną i przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Tuż przed podaniem można pokroić i dodać listki bazylii.
smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz