niedziela, 6 maja 2012

placuszki z serem i szynką

Składniki

250g (szklanka) mleka

250g wody niegazowanej

400g mąki

1 jajo

100 g sera gouda

100 g szynki

sól

zioła prowansalskie

olej



Przygotowanie

Do miski wbić jajo, wlać mleko i wodę niegazowaną, miksowac ok. 1 minutę.

Cały czas miksując dodać mąkę i 2 łyżki oleju.
Doprawić do smaku ziołami i solą. Wymieszać.

jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać jeszcze odrobine mąki.

Pokroić szynkę w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Szynkę i ser połączyc z ciastem. Wymieszać.

Formując małe placuszki o sr.10cm smażyć na 2 łyżkach oleju.



Najlepiej placuszki smakują polane kechupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz