niedziela, 13 maja 2012

Sero-maczek

Składniki

Masa makowa:

40 dkg maku,

6 jaj

1/2 szkl. cukru pudru,

4 łyżki miodu,

olejek migdałowy,

pełna łyżeczka proszku do pieczenia,

3 łyżki mąki pszennej,

3 łyżki masła (miękkie lub ostudzone stopione),

10 dkg rodzynek (sparzonych)

Masa serowa:

60 dkg sera (2 krotnie zmielonego),

4 jajka,

3/4 szkl. cukru,

budyń śmietankowy (wsypać w postaci proszku),

3/4 masła (musi być miękkie lub stopione i ostudzone)

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżka kaszy manny,

mała śmietana 18 %,

olejek cytrynowy,

10 dkg rodzynek.

Masa orzechowa:


4 jajka,

10 dkg orzechów włoskich (zmielonych),

2 łyżki mąki pszennej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 szkl. cukru.


Składniki muszą mieć temp. pokojową.



Przygotowanie

Masa makowa:

Mak zagotować (20-30 min.), przecedzić, ostudzić i przekręcić 2 razy.

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i miód i utrzeć do białości. Dodać mak(ucierać), olejek, mąkę, rodzynki, proszek(ucierać). Białka ubić ma sztywną pianę dodać do reszty i wymieszać łyżką. Wyłożyć na brytfankę.


Masa serowa:


Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ser (ucierać), potem wszystkie pozostałe składniki i na koniec ubite białka. (Ciasto będzie rzadkie). Wylać na warstwę makową.


Masa orzechowa:

Do ubitych białek dodać cukier a potem żółtka (ubijać). Na koniec dodać zmielone orzechy, mąkę i proszek i wymieszać łyżką. Wyłożyć na warstwę serową.

Piec 1h w temp. 180oC.

Na koniec polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.


Jestem miłośniczką tzw. mokrych serników więc i ten sero-maczek nie będzie z pewnością suchy.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz