poniedziałek, 7 maja 2012

Zapiekanka z boczkiem i warzywami

Składniki

5 czerstwych kajzerek, 50 dag marchewki,2 cebule, 25 dag wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku, łyżka oleju, pęczek natki pietruszki, 15 dag naturalnego serka homogenizowanego, 2 jajka, szklanka mleka, starta gałka muszkatołowa, masło do formy, sól, pieprz



Przygotowanie

Kajzerki pokroić na cienkie kromki. Marchewki oskrobać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Dodać marchewkę, cebule i czosnek, wymieszać i smażyć 10 minut. Natkę opłukać, posiekać, wymieszać z boczkiem i warzywami. Przyprawić startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Żaroodporną formę wysmarować masłem, jej dno wyłożyć kromkami kajzerek, nałożyć warzywa z boczkiem. Mleko, serek i jajka rozmącić, przyprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Zapiekać 30 minut w temp 180°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz