poniedziałek, 14 maja 2012

Schab po chińsku od Mirki

Składniki

40 dag schabu bez kości,
2 strąki czerwonej papryki,
25 dag drobnych pieczarek,
1/2 główki kapusty pekińskiej,
pęczek natki,
gałązka świeżego estragonu,
sól,
pieprz,
cynamon,
curry,
sos sojowy,
1/2 kieliszka wódki,
1/2 szkalnki oleju



Przygotowanie

1. Mięso pokroić w kostkę (1cm x 1 cm), skropić sosem sojowym i wódką. Paprykę pokroić w paski, pieczarki pokroić w plasterki, kapustę w makaronik, zieleninę pokroić drobno.

2. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej wrzucić mięso i smażyć 5 minut, dodać paprykę i pieczarki, smażyć kolejne 3 minuty, a na końcu dodać kapustę i smażyć 2 minuty.

3. Dodać część zieleniny, przyprawić na ostro (lub lagodnie zależy jak kto lubi) solą, pieprzem, cynamonem i curry. Zagrzać.

4. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i posypane resztą zieleniny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz