środa, 23 maja 2012

Gofry czekoladowe z owocami

Składniki

10 dag mlecznej czekolady,
400 ml soku wiśniowego,
10 dag mączki ziemniaczanej,
3 łyżki rumu,
30 dag owoców jagodowych,
7,5 dag mąki,
25 dag masła,
10 dag cukru,
4 jajka,
2 łyżki cukru pudru,
75 ml mleka,
10 dag wiórków czekoladowych,
cukier waniliowy, olej, sól.



Przygotowanie

Sok wiśniowy zagotować. 2 dag mąki ziemniaczanej rozmieszać z rumem. Dodać do soku i powtórnie zagotować. Włożyć owoce i odstawić z ognia. Czekoladę połamać i stopić na parze. Masło ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilowym, utrzeć na krem. Wbijać kolejno jajka. Dodać mleko płynną czekolade, wiórki czekoladowe, mąkę pszenną wraz z pozostałą mąką ziemniaczaną. Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta. Piec. Gotowe posypać cukrem pudrem i pokrojonymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz