czwartek, 17 maja 2012

Pomidorowy sos na zime

Składniki

SKLADNIKI:
2-3 kg pomidorow
10-20 listkow swiezej bazyli(moze byc mrozona)
5-6 zabkow czosnku(zalezy od gustu)
2 srednie  cebule
2 listki laurowe
pieprz mielony
sol
cukier
olej



Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparzyc i obebrac ze skorki,pokroic na kawalki,czosnek posiekac ,cebule pokroic w drobna kostke,a bazylie w male paseczki.Wszystko przelozyc do garnka,dodac odrobine piperzu,listki laurowe i gotowac ok 2 godz.W miedzy czasie sprawdzic smak i wedlug wlasnego upodobania dodac cukier(o ile jest koniecznosc rowniez piperz). Po dwoch godzinach,goracy sos przelozyc do sloikow,na wierzch polac lyzke oleju,pasteryzowac ok 7-10 min.

Ja ten sos dodaje do zupy pomidorowej,makaronu,a takze do mies.

ZYCZE SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz