środa, 2 maja 2012

Calzone aniołka

Składniki

CIASTO
7 czubatych łyżek mąki
30g drożdży
1 łyżka oleju
pół łyżeczki cukru (nawet mniej)
1 żółtko (do posmarowania ciasta-dla koloru)
oregano
pół szkalnki ciepłej wody

FARSZ
20 dkg pieczarek
1 pierś z kurczaka
1 cebulka
30 dkg mozarelli
ciut sosu pomidorowego (doprawić ziołami: oregano, czosnek, sół czosnkowa)
1 ząbek czosnku
sól
papryka ostra
olej



Przygotowanie

CIASTO
Mąkę, cukier, sól i drożdże mieszamy z ciepłą wodą. Rozrabiamy ciasto tak aby składniki dobrze się połączyły.
Odstawiamy na ok. 20 minut.

FARSZ
Pierś kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z oliwka.
Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy również.
To samo z cebulka.
Czosnek wyciskamy.
Wszystkie skałdniki mieszamy dodając rozrobiony sos pomidorowy i podduszamy chwile. Sosu dajemy tylko ciut. Doprawiamy solą, papryką i dodajemy starty żółty ser na koniec.

CALZONE
Powstałe ciasto kroimy na 4 placki. Rozwałkujemy każdy po kolei na kształt koła.
Nakładamy powstały farsz (nie za dużo żeby ładnie się pieróg zamknoł).
Zaklejamy i smarujemy na koniec żółtkiem.
Posypujemy oregano i wkładamy na dużą posmarowaną olejem blachę, do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz