niedziela, 13 maja 2012

deser pożywny

Składniki

* 2 szklanki mleka
* 1/4 laski wanilii
* 4 jajka
* 0,5 szklanki cukru
* pełna łyżka żelatyny(deserowej)
* sok owocowy do polania



Przygotowanie

Zagotować mleko z wanilią. W większym(1,5l) garnku żaroodpornym ubić żółtka z cukrem, poczym mieszając wlać po trochu gorace mleko. Postawić naczynie na słabym ogniu i mieszać, aż mleko z jajkami zacznie gęstnieć., lecz nie zagotuje się. Odstawić z ognia i przestudzić. Wcześniej żelatynę zmiękczyć w 2 łyżkach zimnej wody, po czym rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku, wlać do masy jajeczno-mlecznej, dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek, wlać po trochę, lekko mieszając. Przygotowany krem ponalewać do miseczek wysypanych cukrem, postawic w lodówce do stężenia. Podając, wyłożyć na talerzyki i polać sokiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz