piątek, 18 maja 2012

Jajka w łososiu

Składniki

4 jajka
8 plastrów wędzonego łososia
2-3 łyżki majonezu
posiekany koperek
cytryna



Przygotowanie

Ugotowac jajka na twardo, zalac je zimną, posoloną wodą.
Obrac ze skorupki.
Pokroic na połówki.
Owinąc każdą połówkę jajka plasterkiem łososia, udekorowac majonezem i koperkiem.
Podawac z pokrojoną cytryną.

WAŻNE
Czas gotowania jajek na twardo zależy od tego, czy były przechowywane w lodówce, czy nie.
Bezpiecznie jest gotowac 10 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzec.
Ugotowane jajka włóż szybko do bardzo zimnej wody- dzięki temu łatwiej obierzesz je ze skorupki.

RADA
Kupując łososia, wybieraj jak najcieńsze plasterki- łatwiej będzie je zawijac.

JAK PODAWAC
Ułóż przekąskę na półmisku wypukłą stroną jajka do góry.
Majonez wyciśnij już na półmisku szprycą cukierniczą lub rożkiem z torebki foliowej.
Ozdób zielonym pieprzem.
Obok połóż cwiartki cytryny ze skórką.
Najlepszą ozdobą będą pomidorki koktajlowe- nie tylko ładnie wyglądają, ale pasują też smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz