poniedziałek, 28 maja 2012

Potrawka pieczarkowa z kurczakiem

Składniki

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

- 4 udka kurczaka
- 2 cebule
- 40 dkg pieczarek
- 40 dkg ugotowanego makaronu najlepiej grube rurki
- 1 puszka pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 dkg twardego żółtego sera
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz



Przygotowanie

Udka umyj, osusz, usuń skórę oraz kości, mięso pokrój w kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach.

W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż na niej mięso, cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i smaż 3 minuty (aż pieczarki puszczą sok). Przypraw solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi. Duś 10 minut.

Pomidorki zmiksuj z zalewą, dodaj do mięsa. Duś kolejne 10 minut. Do potrawki włóż makaron, podgrzej. Danie posyp parmezanem, wymieszaj.


SMACZNEGO!!! Danie szybkie i proste, dla leniuchów...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz