środa, 13 czerwca 2012

Wątróbki z jabłkiem

Składniki

1 porcja - 320 kcal.



50 dag wątróbek drobiowych,
1 łyżka mąki,
5 łyżek oleju do smażenia,
10 dag cebuli,
50 dag jabłek,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka cukru,
majeranek suszony (lub inne przyprawy)




Przygotowanie

Jabłka umyć, lekko osuszyć, obrać cieniutko ze skóry (jeżeli chcesz, aby potrawa była nieco kolorowa, niektórych jabłek, np. czerwonych nie obieraj).
Przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne.
Cebule oczyścić, obrać, po czym pokroić na ósemki.
Rozgrzać część oleju na patelni, gdy będzie gorący, wrzucić pokrojone cebule.
Podsmażyć je z każdej strony, mieszać, skropić wodą.
Na cebuli ułożyć jabłka, posypać obficie majerankiem, oprószyć pieprzem, solą i cukrem.
Ogrzewać pod przykryciem na małym ogniu, aby jabłka były miękkie, lecz nie rozpadły się.
Umyte i osączone wątróbki przyprawić, obsypać mąką, usmażyć na oleju.
Porcje wątróbek nałożyć na talerze, przykryć jabłkami.
Podawać z ziemniakami bezpośrednio po przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz