czwartek, 14 czerwca 2012

Dżemorki, czyli pizzerki na słodko

Składniki

2 szklanki mąki
2 jajka
125 ml gęstej kwaśnej śmietany
125 g miękkiego masła
40 g świeżych drożdzy
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
dżem do posmarowania




Przygotowanie

Wszystkie składniki zagnieść i włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Po wyjęciu będzie mokre, zatem rozwałkowywać dobrze podsypując mąką. Podzielić na cztery części, rozwałkować każdą na cienki placek, posmarować dżemem, zwinąć w rulon i kroić w plastry. Plastry piec na papierze do pieczenia przez około 25 minut w
180oC.

Na zdjęciu dżemorki z czarną porzeczką i zawijasek z nadzieniem masło-cukier brązowy-cynamon.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz