wtorek, 5 czerwca 2012

Czarne kluski

Składniki

1,5 kg ziemniakówmąka ziemniaczanasól



Przygotowanie

1 kg ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.

Pozostałe ziemniaki utrzeć na surowo na drobnej tarce. Po starciu odsączyć.

Wymieszać ugotowane i surowe ziemniaki. Dodać troszkę soli.

Wyjąć ćwiartkę masy, a w wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Włożyć spowrotem wyjęte ziemniaki. Wyrobić na jednorodną masę.

Ulepić niewielkie kluseczki.

Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować do wypłynięcia. Po wypłynięciu wyłączyć gaz, przykryć i pozostawić kluski na 10 - 15 minut w wodzie.

Kluski mają ciekawy szary kolor. Jest tym ciemniejszy im więcej surowych ziemniaków. Nie można ich dać jednak zbyt dużo, żeby kluski nie wyszły twarde.

Bardzo ładnie wyglądają czarne kluski podane z kluskami śląskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz