sobota, 2 czerwca 2012

Risotto z jedwabistym sosem maślano - szafranowym

Składniki


szklanka ryżu arborio
1 duży por lub 2 małe
pierś z kurczaka
ok. pół kostki masła
0,5 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
duża szczypta szafranu
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
parmezan
bazylia




Przygotowanie

Na łyżce masła szklimy na patelni por pokrojony w plasterki. Dodajemy pierś pokrojąną w kostkę, smażymy ok. 5 min. Wsypujemy ryż i smażymy go chwilkę aż zrobi się przezroczysty. Wlewamy wino i czekamy aż wyparuje. Wlewamy 2 łyżki wazowe bulionu i czekamy aż ryż wchłonie płyn. Dadajemy szfran. Punkt 5 powtarzamy aż ryż będzie al dente. Pod koniec dodajemy stopniowo masło ale nie należy go już smażyć. Masło należy tylko lekko rozpuścić, aby potrawa miała aksamitny aromat maślany. W tym samym czasie dodajemy ok pół pęczka świeżej bazylii. Podajemy od razu, na talerzu rissotto obficie posypujemy parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz