wtorek, 12 czerwca 2012

Racuszki z ryżem

Składniki

1 szkl. ryżu (200g)
1 szkl. mąki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. jogurtu lub śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                          
2 opakowania cukru waniliowego (2×16g)
1/4 łyzeczki soli
olej do smażenia   

owoce sezonowe lub konfitura,dżem,mus ,śmietana z cukrem i cynamonem itp.                                                           




Przygotowanie




Ryż ugotowac na sypko z dodatkiem soli,przecedzic,ostudzic.Jajka roztrzepac z cukrem waniliowym.Ciągle mieszając,dodawac na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,jogurt,a na koncu ryż i sól.Na patelni rozgrzac olej i łyżką nakładac nieduże porcje ciasta.Smażyc z obu stron na złoty kolor.Podawac z dowolnymi dodatkami.

Przepis pochodzi z ksiązeczki Prószyński i S-ka „Przepisy Czytelników - Lato w kuchni”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz