sobota, 16 czerwca 2012

Dorsz "Vincentina

Składniki

80 dag filetów z dorsza bez skóry,
150 ml oliwy z oliwek,
100 ml białego wytrawnego wina,
400 ml mleka,
2-3 łyżki startego parmezanu,
3 łyżki mąki,
5 filecików anchois,
1 średnia cebula,
1 łyżka masła,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.




Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące oraz w parmezanie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. W rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać drobno pokrojone fileciki anchois, natkę pietruszki i wino. Dusić do momentu aż wino wyparuje. Następnie dodać masło i ciepłe mleko. Wymieszać. Sosem polać rybę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu, aż cały sos wyparuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz