wtorek, 12 czerwca 2012

Rodzinna zapiekanka rybna - kuchnia irlandzka

Składniki

Na 4 porcje:


450 g ziemniaków
25 g masła
280 ml ciepłego masła (w zależności od ziemniaków)
sól do smaku
350 g ugotowanej i rozdrobnionej ryby*
1 łyżka posiekanej pietruszki
2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)

Sos


25 g masła
25 g mąki pszennej
280 ml mleka

*Najlepiej pasuje łosoś lub pstrąg, ale można też użyć jakiejś innej ryby o białym mięsie lub wędzonej albo je wymieszać.



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania zmniejszyć temperaturę i zacząć szykować sos. Z masła i mąki zrobić zasmażkę następnie powoli dolewać mleko, wymieszać dokładnie i doprowadzić do wrzenia. Sos musi być dosyć gęsty. Do przygotowanego sosu wrzucić rybę, jajko (opcjonalnie) i pietruszkę.
Całą masę przełożyć do foremki/naczynia żaroodpornego i położyć do ciepłego miejsca.

Ziemniaki zgnieść, dodać masło i ciepłe mleko, wymieszać razem i odłożyc na palnik. Puree musi być kremowe, doprawić do smaku.

Ziemniaki rozsmarować na rybie z sosem, na wierzch położyć  parę kawałków masła. Wsadzić do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 220ºC. Na ziemniakach powinna zrobić się złota, chrupiacą skorupka.



Przepis pochodzi z książki Irish Family Food, autorstwa Ruth Isabel Ross.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz