czwartek, 7 czerwca 2012

karmelka - Kurczak po chińsku z grzybami

Składniki


3 piersi z kurczaka
puszka ananasów
papryka
5 grzybów (pieczarki)
1-2 cebule
sos sojowy lub sos grzybowy
przyprawy: papryka chilly (sypka ok 1/2 łyżki)
Sos Winiary Azja




Przygotowanie

Jest to tzw.:"Moje danie popisowe"  Ma jedną wadę - za szybko znika...

Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na 30 minut. Kurczaka smażymy (na wodzie i oleju) i dodajemy pokrojoną drobno cebulę -dusimy na patelni. Gdy woda odparuje a kurczak jest miękki wraz z cebulą  dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.Odrobinę sosu sojowego dodajemy wg uznania. Dodać ananasa pokrojonego w małe kawałki i chwilę smażymy pod przykrywką.
Na koniec Sos Winiary Azja- czyli w 500 mln wody rozrabiamy proszek z opakowania +  1/2 łyżki papryka chilly + 1 duża łyżka mąki. Wylewamy sos dobrze rozdrobniony na patelnię i energicznie mieszamy. Cała potrawa zacznie się robić gęstsza.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz