Składniki
10 kg ogórków gruntowych
sól (łyżka na litr wody)
1 pęczek długiego kopru
5 główek czosnku
1 laska chrzanu
potrzebne będzie też naczynie do kiszenia:
gliniany garnek albo drewniana lub plastikowa beczułka
Przygotowanie
-Ogórki myjemy, połowę wkładamy do przygotowanego naczynia. -Na ogórki dajemy obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany chrzan pokrojony na kawałki i połamany koper, a na górę resztę ogórków. -Robimy zalewę z wody i soli. -Zalewamy ogórki na wierzch dajemy duży talerz, deski lub plastikowe wieko (ale takie żeby wchodziło do środka i było pokryte zalewą) i dociskamy np. wyszorowanymi kamieniami. -Po ok. 5 dniach będziemy mieli ogórki małosolne, a po jakichś 2 tygodniach kiszone, które możemy przełożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić i odstawić na półkę do spiżarni ;) SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;) Przepis dostałam od znajomego, który prowadzi firmę produkującą kiszonki bez konserwantów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz